Röntgenfoto’s

Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we periodiek röntgenfoto’s van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto’s, de tandarts controleren of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.

De tandarts gebruikt röntgenfoto’s dus voor het vinden en bekijken van tandheelkundige afwijkingen, zoals ontstekingen en gaatjes die met het blote oog niet te zien zijn.

Door regelmatig röntgenfoto’s te maken, kunnen wij op tijd problemen in uw mond ontdekken. Dit voorkomt dat problemen zich verergeren en tot onnodige kosten kunnen leiden. Hoe eerder we een probleem ontdekken, hoe sneller het probleem kan worden behandeld en hoe lager de uiteindelijke behandelkosten zullen zijn.

Soorten Röntgenfoto’s

Bitewings

Bitewings zijn kleine overzichtsfoto’s van de kiezen van uw gebit. Wij maken twee foto’s: één links en één rechts gemaakt. Deze worden vooral gemaakt om gaatjes in het gebit, die niet met het blote oog zichtbaar zijn, te beoordelen. Op basis van de foto’s schat de tandarts in hoe groot uw risico op gaatjes en andere problemen is. Aan de hand hiervan wordt beoordeeld hoe vaak u een bitewing moeten laten maken. Dit varieert van elke 6 maanden bij een hoog risico tot elke 24 maanden of langer bij een laag risico.

Solo

Een solo-opname maken we als we een bepaalde tand of kies beter willen onderzoeken, bijvoorbeeld bij het vermoeden van een ontsteking aan de zenuw van een tand of kies. Op dit type foto is de hele tand of kies te zien:
de bovenkant,
het wortelgedeelte
en het gebied rondom de wortelpunt.
Zo kan de tandarts bijvoorbeeld zien of zich ontstekingen aan de wortelpunten bevinden.

Orthopantomogram (OPG)

Een orthopantomogram, afgekort als OPT of OPG, is een panoramische röntgenfoto. [tariefcode X21] Hierbij wordt er een foto gemaakt van de gehele kaak, al dan niet met de kaakkopjes op de foto.

De risico’s van het maken van röntgenfoto’s

De hoeveelheid straling die vrijkomt bij het maken van een foto is zeer klein en heeft geen nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Wanneer u een set van vier “bitewing” röntgenfoto’s krijgt is de totale hoeveelheid straling slechts ongeveer 0,005 mSv (millisievert), wat minder is dan een gemiddelde dagelijkse stralingsdosis in het dagelijks leven.