Kunstgebit en gebitsprothese

Door goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat er soms tanden en kiezen verloren gaan. Met gebitsprotheses kunnen tanden, kiezen of een geheel gebit op een goede manier worden vervangen.

Soorten gebitsprotheses

Volledige protheses

De volledige prothese vervangt uw hele gebit. Een kunstgebit vervangt uw eigen tanden en kiezen en wordt voor u op maat gemaakt. Daardoor past het perfect in uw mond. Door de speeksellaag tussen uw tandvlees en het kunststof zuigt het kunstgebit zich vast. U kunt het echter wel uit uw mond nemen, bijvoorbeeld om te reinigen of als u gaat slapen.

Gedeeltelijke prothese

De gedeeltelijke prothese vervangt één of meerdere tanden of kiezen. Er zijn twee soorten gedeeltelijke protheses:

De frameprothese

De frameprothese vervangt één of meerdere tanden of kiezen. U kunt de frameprothese uit de mond halen. De frameprothese is gemaakt van metaal waarop tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van hoe de prothese gemaakt is, rust hij meer of minder op het tandvlees.

Een plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn kunsttanden of kiezen vastgemaakt.  De gehele plaatprothese rust op uw tandvlees en zit eventueel met ankertjes vast aan de overgebleven tanden of kiezen. Omdat de plaatprothese dezelfde kleur heeft als uw tandvlees, is dit type prothese vrijwel onzichtbaar.

Immediaatprothese

Een immediaatprothese is een prothese die direct geplaatst worden na het trekken van uw tanden en kiezen. Het beschermt uw tandvlees waardoor de wondjes snel kunnen genezen.