Een gezond gebit

Een gezond gebit betekent dat uw tandvlees lichtroze is en strak om de tanden ligt. Bij het poetsen en eten bloedt uw tandvlees niet.

Als het wel bloedt dan betekent het dat uw tandvlees ontstoken kan zijn.

Hoe moet ik poetsen?
Hoe moet ik tussen mijn tanden reinigen?

Gingivitis

Ontsteking van het tandvlees wordt veroorzaakt door plak, een hardnekkig moeilijk zichtbaar kleverig laagje, dat zich voortdurend in de mond vormt. Het bestaat voor het grootste deel uit bacteriën . Deze bacteriën produceren afvalstoffen die het tandvlees irriteren en een ontsteking veroorzaken. Het eerste stadium van tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Hierbij zwelt het tandvlees op wanneer de plak zich boven en onder het tandvlees opstapelt.

Parodontitis

Een onbehandelde gingivitis kan overgaan in ernstiger vorm van tandvleesontsteking die parodontitis wordt genoemd. De symptomen zijn rood, gezwollen tandvlees dat los laat van de tanden en makkelijk bloedt. Parodontitis zorgt voor afbraak van kaakbot waardoor tanden los gaan zitten of zelf uitvallen

Bij herkenning van deze symptomen is het van belang uw tandarts of mondhygiëniste te raadplegen, zodat de ontsteking zo snel mogelijk tot stilstand kan worden gebracht want kaakbot dat eenmaal weg is komt niet meer terug.

Hieronder ziet u hoe het kaakbot grotendeels is afgebroken waardoor de tand los komt te zitten.